تورج منصوری از دستاورد فنی «موسی کلیمالله (ع)» میگوید: تجربهای جسورانه و رو به جلو در سینمای ایران

به گزارش بازیگر 360 ، تورج منصوری، مدیر فیلمبرداری فیلم سینمایی «موسی کلیمالله (ع)» که به تازگی اکران خود را آغاز کرده است، در گفتگویی با خبرنگار مهر به تشریح تکنولوژی نوین به کار رفته در ساخت این فیلم پرداخت و آن را گامی رو به جلو در عرصه فنی سینمای ایران دانست.
منصوری با اشاره به محدودیتهای ناشی از همهگیری ویروس کرونا در سطح جهان گفت: «زمانی که ویروس کرونا در تمام دنیا همهگیر شد، بخشی از فیلمسازان اروپایی به خصوص در آلمان تصمیم گرفتند در محدودیتهای جدید به جای اینکه به نقاط مختلف دنیا بروند، دنیا را درون استودیوی فیلمسازی بیاورند. درنتیجه برای اولین بار سریالی با ویژوال پروداکشن تولید شد.»
وی در ادامه به جزئیات این تکنولوژی اشاره کرد و افزود: «موتور بازی یا سیستمی را در نظر بگیرید که بچهها پیشتر با آن فوتبال بازی میکردند. این بازی توهمی از فضای سه بعدی زمین فوتبال برای مخاطب ایجاد میکرد و در این فضا شما میتوانستید به عنوان یک بازیکن یکی از کاراکترهای انیمیت شده داخل بازی را به حرکت دربیاورید، با او دنبال توپ بدوید، شوت بزنید و … در این موقعیت مخاطب از زاویه دید کاراکترهای داخل بازی، بازی را تماشا میکند. این اتفاق در سریال «۱۸۹۹» رخ داد.»
مدیر فیلمبرداری «موسی کلیمالله (ع)» در خصوص مزایای استفاده از ویژوال پروداکشن در پروژههای بزرگ گفت: «مثلاً در فیلمی مانند «موسی کلیمالله (ع)» شما طراحی صحنهای دارید که نمیخواهید تمام آن را بسازید زیرا ساخت و ساز تمام دکور فضایی را اشغال میکند، نیاز به زمین و لوکیشن دارد، مصالح نیاز دارد و تعداد زیادی نیروی انسانی برای ساخت دکور لازم است. در این تکنولوژی جدید مدیران هنری طراحی صحنه را انجام میدهند و بخشی از این طراحی توسط دکور، آکسسوار و … اجرا میشود. بخشی از طراحی صحنه نیز به صورت سهبعدی با متودهای مختلف اسکن میشود و به صورت مجازی و روی ال ای دی وال در صحنه حضور دارد.»
منصوری با تاکید بر اهمیت یکپارچگی دنیای واقعی و مجازی در این تکنولوژی بیان کرد: «درواقع ما سر صحنه یک دنیای غیرواقعی داریم و یک دنیای واقعی و این ۲ دنیا باید در یکدیگر تنیده شوند و هر اتفاقی ازجمله حرکت دوربین در فضای طبیعی رخ میدهد، باید در فضای غیرواقعی نیز تکرار شود.»
این مدیر فیلمبرداری در پاسخ به سوالی درباره تاثیر حضور بازیگر در طراحی صحنه مجازی بر کیفیت بازی او گفت: «خیر. برای شما مثالی میزنم؛ تصور کنید که بازیگر شما در اتومبیل نشسته است. قبلاً برای ضبط این تصویر از پرده سبز استفاده میشد و بازیگر به شکل خیالی رانندگی میکرد و جاده و خیابان هنگام فیلمبرداری برای بازیگر قابل رویت نبودند. اکنون با سیستمی که ما «موسی کلیمالله (ع)» را کار کردیم اگر بازیگر سوار ماشین شود، جاده را کاملاً میبیند و میتواند نسبت به چیزی که میبیند واکنش نشان دهد. اتفاقاً این تکنولوژی میتواند به لحاظ حسی نسبت به پرده سبز کمک بیشتری به بازیگر کند. در فیلمبرداری با پرده سبز بازیگر باید بسیار باتجربه و حرفهای باشد تا بتواند حس صحنه را به درستی بازی کند. همین بازیگر مقابل پرده دنیای مجازی ما، جهان فیلم را تماشا میکند و برایش قابل رویت است.»
منصوری در خصوص چگونگی دستیابی ایران به این تکنولوژی توضیح داد: «این تکنولوژی کاملاً با مهندسی معکوس انجام و یادگیری شد. البته چند نفر در ابعاد خیلی کوچکتری نسبت به کاری که ما انجام دادیم، این راه را رفته و تجربیاتی به دست آورده بودند. این تجربیات ممکن است اکنون به چشم ما خیلی کوچک به نظر بیایند اما زمانی که کار را شروع کردیم همین تجربیات اندک به ما جرات داد تا پا در این عرصه بگذاریم. ما این جرات را پیدا کردیم که این دنیای تازه تاسیس شده را تجربه کنیم. برای دستیابی به این علم چند سفر به کشورهایی مانند دبی و ترکیه رفتیم. البته برای وارد کردن برخی تجهیزات و قطعات نیز با مشکلاتی مواجه بودیم.»
مدیر فیلمبرداری «موسی کلیمالله (ع)» درباره ساخت سریال این اثر و نمایش پایلوت آن در جشنواره فیلم فجر گفت: «ما همه این کارها را برای سریال «موسی کلیمالله (ع)» انجام میدهیم و چیزی که در جشنواره فیلم فجر جشنواره حضور داشت به عنوان پایلوت سریال «موسی» ارائه شده است. تجربیاتی که ما در چندسال گذشته داشتیم باید جایی نمود پیدا میکرد. تصمیمگیرندههای اصلی کار پیشنهاد دادند که پایلوتی از این سریال ساخته شود تا اشکالات کار نمایان شود و همچنین از این تکنولوژی جدید رونمایی کنیم.»
منصوری در ادامه افزود: «با تکنولوژی که ما در ایران داریم قطعاً ساخت سریال «موسی کلیمالله (ع)» امری شدنی است ولی باید تجهیزات نمایشی یعنی ال ای دی و پروسسها قویتر شوند زیرا برای سریال به کار مداوم نیاز داریم. البته قرار است که تجهیزات لازم برای ساخت سریال خریداری شود و امیدوارم خیلی زود این لوازم تهیه شوند.»
وی با اشاره به کیفیت بصری فیلم «موسی کلیمالله (ع)» نسبت به نمونههای خارجی گفت: «فیلم سینمایی «موسی کلیمالله (ع)» برای عرضه به بازارهای خارجی ساخته نشده بلکه پایلوت سریال است اما چیزی کم از یک فیلم سینمایی ندارد و با نگاهی کاملاً قصهگو و شاعرانه ساخته شده است. فیلم «موسی کلیمالله (ع)» به لحاظ بصری مانند «شهرزاد قصهگو» و «امیرارسلان نامدار» روایت میشود و نگاهی کاملاً شرقی دارد.»
منصوری در پایان درباره پیشبینیاش از واکنش مخاطبان نسبت به این فیلم بیان کرد: «من پیشبینی نسبت به واکنش مخاطبان ندارم به این دلیل که ما یک کار نو کردیم و ممکن است ابعاد فنی آن برای مخاطبان معمولی جذاب نباشد. برای من تنها این اتفاق مهم است که ما در تاریخ سینمای ایران از لحاظ دستاورد فنی یک قدم جدی به جلو گذاشتیم.»
فیلم سینمایی «موسی کلیمالله (ع)» به کارگردانی ابراهیم حاتمی کیا و تهیهکنندگی سید محمود رضوی، داستان تولد و به آب انداختن حضرت موسی (ع) را روایت میکند و بازیگرانی چون مریلا زارعی، علیرضا کمالی، بهنام تشکر، بهاره کیان افشار و فرهاد آئیش در آن به ایفای نقش پرداختهاند.