در این مطلب مروری میکنیم بر بازیگران سریال جیران و معرفی آنها. سریال جیران ماجرایی عاشقانه و تاریخی است. داستان سریال جیران، دوران پس از مرگ امیرکبیر را روایت میکند؛ زمانی که ناصرالدین شاه با جیران آشنا میشود و این آغاز یک عشق است. مجموع قسمتهای سریال جیران تا حدود ۶ سال از زندگی ناصرالدین شاه و جیران را برای مخاطب به تصویر میکشد. اینجا اطلاعات کامل بازیگران سریال جیران را مشاهده میکنید و معرفی کاملی از بازیگران سریال جیران و عوامل کار جدید حسن فتحی را میخوانید.
سریال جیران در چه روزهایی پخش میشود؟
کارگردان سریال جیران چه کسی است؟
بازیگر نقش جیران در سریال جیران چه کسی است؟
خواننده سریال جیران چه کسی است؟
توقیف سریال جیران
در حالی که در ساعت 8 صبح آدینه 24 دی ماه 1400 همگان در انتظار پخش قسمت اول سریال تاریخی عاشقانه جیران بودند، ولی این اتفاق رخ نداد تا شایعاتی که مبنی بر شکایت از تهیه کننده این سریال پیش از این مطرح شده بود، قوت بگیرد.
علت عدم انتشار قسمت اول سریال جیران حسن فتحی در روز 24 دی 1400 چه بود؟ / آیا سریال جیران توقیف شده است؟
توقیف یکباره سریال جیران و توقف موقت پخش این مجموعه نمایش خانگی به علت شکایت شاکی خصوصی به لحاظ نقض مالکیت ادبی و هنری به یکی از موضوعات بحث در شبکه های اجتماعی از جمله اینستاگرام تبدیل شد.
در پی شکایت شاکی خصوصی به لحاظ نقض مالکیت ادبی و هنری و براساس حکم قضایی، ادامه پخش سریال نمایش خانگی جیران متوقف شد.
به گفته مقامات قضایی، این حکم پس از بررسی های لازم، در راستای ماده ۲۹ قانون حمایت از مولفان و مصنفان و هنرمندان و در جهت حمایت از بزه دیده (شاکی خصوصی) صادر شده است.
گفتنی است، براساس حکم صادره، ادامه پخش سریال با رعایت مالکیت ادبی ممکن خواهد بود.
اسماعیل عفیفه، تهیه کننده سریال جیران دلیل توقیف موقت این سریال را در دست بررسی عنوان کرد و گفت: مشغول پیگیری هستیم.
روابط عمومی فیلیمو با صدر اطلاعیه اعلام کرد، سریال جیران «موقتا» پخش نخواهد شد.
در پی اختلاف کارگردان و تهیه کننده سریال «آهوی من مارال» و عوامل «جیران»، پخش این سریال موقتا متوقف شده است.
فیلیمو به عنوان بستر پخش سریال جیران موظف به تبعیت از دستور قضایی است و امیدواریم که هر چه زودتر اختلاف طرفین دعوا حل شده تا بتواند جیران را برای علاقمندان به این سریال پخش کند.
واکنش مهم نویسنده «جیران» به توقیف سریال
به دنبال توقیف مجموعه تاریخی عاشقانه «جیران» به کارگردانی حسن فتحی، احسان جوانمرد فیلمنامه نویس و نویسنده سریال «جیران» در واکنش به این توقیف که با دستور قضایی رخ داده است در صفحه شخصی اش در اینستاگرام نوشت:
« یک: متاسفانه بار دیگر باید شاهد یک فرآیند خستهکننده قضایی برای تعیین تکلیف وضعیت جیران باشیم. آنچه در شوراهای داوری وزارت ارشاد و ساترا اتفاق افتاد عینا دارد تکرار میشود؛ دوباره حکم موقت توقیف و دوباره اعتراض ما به حکم اولیه و احتمالا دوباره هیئتهای کارشناسی باید بنشینند متن و تصویر جیران را با یک سریال به هر دلیل تعطیلشده مقایسه کنند و نظر بدهند.
نتیجه؟ من شک ندارم مثل دو نوبت قبلی این بار هم یک رسیدگی غیرشتابزده و منصفانه نشان خواهد داد که این دو کار جز نام ناصرالدینشاه در هیچ چیزی با هم مشترک نیستند. فارغ از بحث کیفیت (اصلا فرض کنیم آن سریال هزار بار بهتر از جیران ساخته شده) تفاوت دو قصه با هم انقدر واضح است که مقایسه و شبیه دانستنشان جز خندهی حضار نتیجهای ندارد.
دو: فیلیمو به عنوان پلتفرم پخش و همچنین تهیهکننده و کارگردان جیران نظرشان این بود که بعد از غائلههای ارشاد و ساترا تمرکز مخاطب را با شکایت متقابل بر هم نزنیم (من میتوانستم و میتوانم با استناد به ثبت طرح جیران در سال ۹۳ در شورای فیلم و سریال شبکه سه مقابله به مثل کنم و توپ این دعوا را از زمین «تاریخ پروانه ساخت» به زمین «تاریخ ثبت قصه» بیندازم.
آقایان فتحی و عفیفه هم میتوانند با توجه به تقدم ما در تاریخ ثبت طرح، تاریخ ثبت فیلمنامه کامل و تاریخ پخش، از طرف مقابل شکایت کنند. مماشات کردند و حالا این هم نتیجه؛ با عزمی که در دوستان میبینم این مرحله را هم که رد کنیم دفعه بعد باید در دادگاههای بینالمللی دنبال شاکی هروله کنیم).
سه: شاکی باهوشی داریم که نه در ارشاد نه در ساترا و نه حالا در قوه قضاییه هرگز در شکایتش نامی از بنده نمیبرد و هر بار صرفا آقایان عفیفه و فتحی را به دادگاه میکشد تا بحث سال ۹۳ مسکوت بماند.
چهار: توقف پخش اگر چه در جای خود به دلیل تضییع حقوق میلیونها مخاطب اتفاقی غمانگیز است اما من آرزو میکنم این بار قاضی حکم کند تا زمانی که سریال آن دوستان به طور کامل ساخته و پخش نشده جیران حق پخش نداشته باشد تا یک بار برای همیشه این بازی کثیف خاتمه پیدا کند.
پنج: همین جا از مدیران فیلیمو تقاضا میکنم به قیمت توقیف ابدی سریال جیران هم که شده با باجخواهان وارد مذاکره نشوند و ریالی برای تسریع پخش سریال هزینه نکنند. این روش باجخواهی و دیهبگیری اگر به رسمیت شناخته شود این سینما رنگ آرامش نخواهد دید. دیدیم که مماشات و مصالحه جواب نداد و شک نکنید در ادامه هم جواب نمیدهد؛ بگذارید آن کار پخش شود تا سیهروی شود هر که در او غش باشد. کفایت مذاکرات.»
انتقادها به جیران
پیش از این، انتقادهایی هم در خصوص ساخت سه سریال همزمان و متشابه (قلبه عالم، جیران و آهوی من مارال) که هر سه هم از قضا مربوط به زندگی ناصرالدین شاه می شوند، وارد شده بود. منتقدین این گونه ابراز می داشتند که صرف هزینه های کلان، به کار گیری بازیگران مشهور و نامی و زحمت و وقت بسیار، آیا بهتر نبود در یک برهه تاریخی دیگر، برای مثال دوران افشار یا زندیه (کریم خان زند، نادرشاه) یا زمان هخامنشیان و پادشاهی کورش بزرگ که به خوشنامی در تاریخ مشهور هستند، انجام می شد؟ و نه ناصرالدین شاهی که با داشتن حرم سرا و انواع و اقسام اختلال های شخصیتی و اخلاقی، باعث بر باد رفتن بخش های بسیار بزرگی از خاک ایران شده و برای همین نزد همگان منفور است!!
درباره ی سریال جیران
جیران (مجموعه نمایش خانگی) یک مجموعهٔ تلویزیونی ایرانی در ژانر عاشقانهٔ تاریخی به کارگردانی حسن فتحی، نویسندگی احسان جوانمرد و فتحی و تهیهکنندگی اسماعیل عفیفه است.
داستان و موضوع سریال جیران درباره چیست؟
مجموعه جیران داستان عاشقانه و تاریخی است که شش سال از زندگی ناصرالدین شاه چهارمین پادشاه قاجار را به تصویر میکشد. این ماجرا که در دوران پس از مرگ امیرکبیر و صدراعظم شدن میرزا آقاخان نوری شروع میشود؛ داستان آشنایی و عشق شاه با دختر روستایی به نام خدیجهخانم تجریشی است که به سبب چشمان درشتش، شاه نام «جیران» را بر او نهاد را نشان میدهد.
پریناز ایزدیار از بازیگران سریال جیران و نقش اول زن این سریال تاریخی است که در نقش جیران ایفای نقش می کند. جیران در واقع یکی از ندیمه های ناصرالدین شاه (با بازی بهرام رادان) است و قصه به دلبستگی این شاه قاجاری به او مربوط می شود که داستان هایی را رقم می زند.
در خلاصه داستان سریال جیران که قصهای عاشقانه-تاریخی دارد، آمده است:
«زنهار که طراز و طریقت گمشده و مجاز و حقیقت به هم آمیخته. سهم رعیت کابوس است و سهم سلطان تخت طاووس. کجاست تدبیر کریمخان که تاج شاهی پس بگیرد از ما ندانمکارها؟ کجاست شمشیر نادر که انتقام بکشد از ما خرابکارها؟ مملکت آشفته است و امیرکبیر در گور خفته. هر نامی آبستن ننگ است و هر صلحی آبستن جنگ. آدمیزاد قبله عالم هم که باشد پناه میخواهد. قلعهای میخواهد که جانپناهش باشد. برای اولاد آدم هیچ قلعهای محکمتر از عشق نیست. بدهید همهجا جار بزنند که: ایهاالناس! دیروز در حوالی تجریش پادشاه شما عاشق شد…»
درباره ی حسن فتحی کارگردان سریال جیران
حسن فتحی کارگردان نامآشنای سینما و تلویزیون ایران و یکی از بهترین سریالسازان تاریخ تلویزیون ایران است. حسن فتحی با شناخت ویژهای که از مخاطب دارد، در تمام سالهای فعالیتش هر بار با فیلم و سریالهای جذاب خود توانسته مخاطبان را پای اثرش نگه دارد و فیلم یا سریالی استاندارد تولید کند. حسن فتحی کارش را در سال ۱۳۷۱ با تحقیق و نگارش برای چندین مستند تلویزیونی آغاز کرد. در سال ۷۲ این کارگردان سریال همسایهها را برای شبکه دو ساخت و رسما کارش را به عنوان یک کارگردان در صدا و سیما شروع کرد.
شاید با گذشت ۲۵ سال از مرگ علی حاتمی هنوز کسانی باشند که معتقدند کارگردانی هماندازه او ظهور نکرده است یا حتی بگویند علی حاتمی تکرارشدنی نیست؛ سبک فیلمسازی منحصربهفرد، توجه وسواسگونه به جزئیات و شاعرانگی سبکدار آثار تاریخی او را در کمتر اثر سینمایی یا سریالی دیدهایم؛ اما به همین اندازه کسانی هستند که معتقدند حسن فتحی با «پلهوانان نمیمیرند» در سال ۱۳۷۶، یکسال بعد از فوت کارگردان «هزاردستان»، پرچمی را که علی حاتمی بر زمین گذاشته بود به دوش گرفت و در طول سالیان گذشته آن را زمین نگذاشته است؛ فتحی با سبک و سیاق خودش یکی از برجستهترین تاریخیسازان سینما و تلویزیون بوده است و این را چندسال بعد از «پهلوانان نمیمیرند» با «شب دهم» ثابت کرد، در سالی که تلاقی ماه محرم و عید نوروز میتوانست چالشهای زیادی برای یک سریال مناسبتی تاریخی داشته باشد. برای همین باید فتحی را در پیوند و قرار دادن فرهنگ دینی و تاریخی کنار سنت قصهگویی کهن فارسی که میتواند چاشنی عشق داشته باشد صاحبسبک دانست.
موفقیت فتحی در دهه هشتاد با دو سریال تاریخی دیگر تثبیت شد: «روشنتر از خاموشی» و «مدار صفر درجه». با همین دو اثر بود که فتحی نشان داد در همکاری با گستره وسیعی از بازیگران هم تبحر دارد که البته نشانگر ویژگی دیگری هم هست: خلق داستانهایی با شخصیتهای زیاد و گرهزدن آنها به یکدیگر. اما راز محبوبیت سریالهای حسن فتحی چیست؟ رمانهای تاریخی در سنت ادبی قصهگویی، نمایانگر اتفاقات سیاسی، اجتماعی، مذهبی یک ملت در دورهای خاص بودهاند، اما برخلاف کتاب تاریخ که به بازگوکردن اتفاقات مهم بسنده میکند، به جزئیات این رویدادها و تأثیرش بر احساسات یک ملت هم میپردازند و همین موضوع باعث شده است توده مردم با این آثار ارتباط بیشتری بگیرند.
حسن فتحی ادامهدهنده این جریان در سنت قصهگویی تصویری است؛ جایی که حوادث یا بزنگاههای تاریخی با حالات و احوال مردم گره میخورد. محبوبیت فتحی با سریال نمایش خانگی «شهرزاد» به اوج خودش رسید؛ سریالی که طیف وسیعی از مردم و منتقدان را با خود همراه کرد. با این پیشینه غنی، فتحی کمی بستر تاریخی داستانهایش را عقبتر برده است؛ در سریال «جیران» داستان دربار قاجار را روایت میکند و در «مست عشق» دوره حکمرانی ترکها بر ایران.
مشهور است که فتحی در اوقات فراغتی که بین یک پروژه دارد روی نوشتن پروژه دیگری کار میکند؛ برای مثال میگویند او هنگامی که سر تصویربرداری «روشنتر از خاموشی» بوده است نوشتن «شب دهم» را آغاز کرده است. اتفاقی که در حواشی دو پروژه اخیر حسن فتحی هم نقش پررنگی داشت. تهیهکننده ترک فیلم «مست عشق» در بخشی از جوابیههایش گفته است حسن فتحی کار روی این پروژه را رها کرده تا بتواند سریال «جیران» را بسازد.

در ادامه هرآنچه باید درباره سریال «جیران» و حواشیاش و بازیگران سریال جیران بدانید آمده است.
جیران یک سریال تاریخی یا عاشقانه؟
این مهمترین چالشی است که در روزهای پخش سریال جیران و ورود داستان به درباره قاجار بهوجود خواهد آمد و در فضای مجازی و محافل رسانهای مطرح خواهد شد؛ آیا سریال جیران به تاریخ وفادار مانده است؟ آیا تصویری که از درباره قاجار ارائه داده/میدهد به حقیقت نزدیک است؟ شیوه حکومتداری قجری و رخدادهای ناصری به همین ترتیب و منوال بوده؟ از همه مهمتر، تصویری که با حضور این همه بازیگر و ستاره میسازد، تناسبی با عکسها و نوشتههای آن زمان دارد؟
برای این همه تردید و سوالهای قابل پیشبینی، پاسخهای سادهای دمدست است و باید با توجه به آن، به تماشای سریال جیران حسن فتحی نشست؛ اساسا کدام قصه، کتاب، سریال، فیلم یا هر اثر سرگرمکننده را سراغ دارید که از صفر تا صد به تاریخ وفادار مانده باشد؟ هر رویدادی برای تبدیل شدن به قصهای قابل بیان و دوستداشتنی، باید دراماتیزه شود و در قالبهای معمول روایی قرار بگیرد. حتی در مدعیترین فیلمهای غیرمستند، «تغییر» جزو ذات قصهگویی است و رخدادهای تاریخی -تنها- بستر بیان قصهها هستند. از سویی دیگر باید به شرایط ساخت اثر و شیوه ارائه آن هم توجه کرد.
شاید برای همین ملانُقطیبازیها و گیروگرفتها باشد که حسن فتحی و احسان جوانمرد -به عنوان خالقان تصویری قصه جیران- روی عبارت «سریال عاشقانه جیران» تاکید دارند و از وجوه تاریخی آن سخن نمیگویند چون قرار نیست راوی «مستند تاریخ» باشند. آن را باید تاریخدانان و مستندسازان بیان کنند تا قصهگویان! فراموش نکنیم که یک درام -هرقدر هم با ادعای تاریخی و در هر کجای جهان- به تاریخ نزدیک میشود و نه مماس، تاریخ بستر ارائه است و نه هدف.
پس در این اتمسفر، به همان اندازه که ایراد گرفتن به تفاوت تصویر جیران حقیقی و پریناز ایزدیار خندهآور است، اهمیتی هم ندارد که سن و سال ناصرالدین شاه واقعی در هنگام مواجهه با خدیجه چند سال بوده است. به همان اندازه که دربار ناصریِ حقیقی و عملکردش با چیزی که در سریال جیران میبینیم/خواهیم دید، متفاوت است، نمایش عاشقانه یا شاهانه آن هم با اصل تاریخ فرق دارد. سابقه آثار حسن فتحی هم همین را نشان میدهد که او تاریخ را -چه قجر باشد (جیران)، چه پهلوی اول (شب دهم) و پهلوی دوم (شهرزاد)- بستر بیان قصه عاشقانهاش میداند و نه بیشتر از آن.
زمان پخش سریال جیران
قسمت اول این مجموعه در ۲۴ بهمن ۱۴۰۰ از طریق سرویس پخش اینترنتی فیلیمو به نمایش درآمد و باقی قسمتها هر هفته جمعه ها حوالی ۸ صبح پخش خواهند شد. پخش این مجموعه از شهریور ۱۴۰۰ چند بار به تعویق افتاده بود.
همایون شجریان؛ خواننده سریال جیران
سرانجام زمانش فرا رسید؛ «همایون شجریان» خواننده تیتراژ سریال عاشقانه جیران است. شجریان عنوانبندی پایانی سریال عاشقانه حسن فتحی را خوانده و فردین خلعتبری آهنگسازی آن را به عهده داشته است.
اما این قطعه، همه داستان نیست و قصه همکاری شنیدنی و جذاب با قطعات فوقالعاده دیگر، ادامه خواهد داشت…
پایان فیلمبرداری سریال جیران در خوانسار و گلپایگان
پس از آنکه گروه فیلمبرداری مجموعه شبکه نمایش خانگی جیران، برای ضبط برخی از تصاویر بازیگران سریال جیران به شهرهای خوانسار و گلپایگان رفتند، با اتمام فیلمبرداری در این دو شهر، به تهران بازگشتند تا باقی تصاویر را ضبط کنند.
اسماعیل عفیفه تهیهکننده با اشاره به سفر گروه فیلمبرداری به خوانسار و گلپایگان گفت: تصویربرداری سریال که از ۲۰ خرداد در منطقه خوانسار و گلپایگان شروع شده بود، اوایل مرداد به پایان رسید و گروه فیلمبرداری به تهران مراجعت کرد.
وی در ادامه گفت: گروه سازنده جیران بدین وسیله از اهالی و مسئولان محترم شهرهای خوانسار و گلپایگان و به خصوص مردم خونگرم روستای وانشان، که در مدت یک ماهونیم با گروه صمیمانه همکاری کرده و آنها را یاری دادهاند، تشکر میکنم. امیدوارم تصویری که از لوکیشنهای زیبا و بکر منطقه ارائه میدهیم مورد پسند مردم مهربان این منطقه قرار بگیرد.
پوستر رسمی سریال جیران
طراحی پوستر اصلی سریال جیران نیز بر عهده مهدی میرباقری است.
در ادامه گروهی از بازیگران سریال جیران را در پوستر این سریال ملاحظه میکنید.

تیزر رسمی سریال جیران
در ادامه ی این مطلب از بازیگرآنلاین تیزر سریال جیران با حضور جمعی از بازیگران سریال جیران را مشاهده میکنید.
جیران واقعی کیست؟

ناصرالدینشاه قاجار، معروف به قبله عالم و صاحبقران یکی از شاهان ایران است که پس از پدرش محمد شاه به حکومت دست یافت. او در طول زندگیاش یکی از معروفترین و اسرارآمیزترین حرمسراهای تاریخ را داشت بر اساس سخن عینالدوله، دارای 112 زن عقدی و صیغهای بوده است.
خدیجه خانم تجریشی یا جیران، ملقب به فروغ السلطنه، از همسران خاص ناصرالدینشاه بوده است. شاه پس از آنکه خدیجه خانم را به ازدواج خود درآورد، به دلیل چشمان بزرگش، او را «جیران» نامید. جیران واژهای ترکی و به معنای غزال است. درباره نحوه آشنایی ناصرالدینشاه و جیران روایتهای مختلفی وجود دارد. عباس امانت در کتاب «قبله عالم» نوشته است جیران ابتدا برای فراگرفتن رقص آواز به حرم شاه آورده شد و اولینبار ناصرالدینشاه او را در جمع ملازمان مهدعلیا دید و به او دل بست.
نحوه ملاقات ناصرالدینشاه با جیران در کتاب اعلمالسطلنه (تقی دانشور) اینگونه ذکر شده است:
«شاه روزی در اطراف شمیران و تجریش سواره به شکار بلدرچین رفته بود. غفلتاً چند بلدرچین روی درخت توتی پریدند و شاه برای زدن آنها زیر درخت توت رفت. دختری دهاتی بالای درخت رفته و مشغول خوردن توت بود. دخترک اعتنایی به شاه نکرد.
ولی شاه فریفته جمال دختر دهاتی شد و بر سبیل مزاح خطاب به وی گفت:دختر! زن من میشی؟ دخترک شانههایش را بالا انداخت و بدون آنکه بداند طرف صحبتش شاه مملکت است، گفت:تو که داخل آدم نیستی.
من زن شاه میشم! و بعد با لفظ برو گم شو! مکالمه را تمام شده حساب کرده بود. اما وقتی ملازمان شاه ترسان و لرزان او را شیرفهم کردند که این مرد با این لباس و این خدم و حشم شاه مملکت است، جیران از درخت پایین پرید و با رفتاری مؤدب و شرمسار، عذرخواهی کرده بود. شاه جوان که از همان ابتدا شیفته سکنات و وجنات او شده بود، او را به ارگ سلطنتی دعوت کرد و از او خواست تا با شاه ازدواج کند.»
آنچه که تمام تاریخنویسان به احتمال زیاد قطعی میدانند این است که دیدار ناصرالدینشاه و جیران یک دیدار تصادفی بوده و ناصرالدینشاه علیرغم داشتن زنان دیگر، برای اولینبار با خدیجهخانم عشق را تجربه میکند و رفتهرفته محبتش به سر حد جنون میرسد؛ بهطوریکه لحظهای دوری این سوگولی را نمیتوانست تحمل کند.
در توصیف جیران آوردهاند که او دختری بلندقامت، زیبارو، سیهچشم و سیهگیسو بوده و به اسبسواری و شکار بسیار علاقه داشته است. برخی منابع هم گفتهاند جیران از نظر ظاهری هیچ ویژگی خاصی نداشته است. پولاک، پزشک مخصوص ناصرالدین شاه، که در زمان حیات جیران در ایران به سر میبرد و او را از نزدیک دیده بود، درباره شکل و شمایل او نوشته است: «او نه زیبایی خاصی داشت و نه لطف و ملاحتی، و بر گونه چپ هم سالکی بزرگ داشت. با وجود همه اینها بر شاه نفوذ بسیاری پیدا کرد و مردم این نفوذ را در اثر سحر و جادو میدانستند.»
جیران دختر محمدعلی تجریشی، باغبان روستای تجریش، بود و برخلاف چهار زن دیگر شاه که همه نجیبزاده بودند، روستازادهای بیش نبود. به همین دلیل او نمیتوانست مادر ولیعهد باشد، اما آنقدر نزد شاه محبوب شد که پسرش را به ولایتعهدی شاه قجر رساند، اما نه به سادگی. او خوب میدانست که برای رفع موانع و مشکلات، باید خود ناصرالدینشاه و صدر اعظمش، میرزا آقا خان نوری، را راضی کند.
سرانجام جیران واقعی چه شد؟
جیران زنی کنجکاو، جسور و پرجنبوجوش و جوش و از پرنفوذترین زنان عهد ناصری بود که چهار فرزند به نام های سلطان محمد میرزا، محمدقاسم میرزا، رکنالدین میرزا و خورشید کلاه خانم دنیا آورد.
جیران برای ولیعهدی پسرش تلاش فراوان کرد و برای تحتفشار قراردادن میرزا آقاخان نوری (صدراعظم ناصرالدینشاه) فهرستی از جرائم میرزا آقاخان تنظیم کرده و شخصاً آن را به شاه تحویل داد.
میرزا آقا خان نیز برای افشا نشدن هر چه بیشتر فساد و جرائمش نزد شاه با کمک پزشک دربار تایید کرد که مظفرالدین میرزا به دلیل ضعف عقلی و جسمی شایستگی به سلطنت رسیدن پس از ناصرالدینشاه را ندارد و تباری جعلی تهیه کرد که او را به ایلخانان مغول و شاهان ساسانی نسبت میداد.
همین کارها باعث شد جیران عقد دائم شاه شود و در شهریور 1226 امیرنظام بهصورت رسمی بهعنوان ولیعهد ناصرالدینشاه، سلطان صاحبقران، اعلام گردد اما بر اساس نوشته ها یک هفته بعد نوری ولیعهد را مسموم کرد و سبب بیماری و مرگ او شد.
فوت جیران واقعی پس از اتفاقات تلخ
مرگ امیرنظام صدمه بسیاری به روح و روان جیران و البته شاه زد، به همین خاطر جیران کینه او را به دل گرفت و پس از عزل شدن نوری در سال 1237 از صدارتش به درخواست جیران تمام بستگانش اعم از بچهها، عموها و بردار و برادرزادههایش از دربار رانده شدند.
جیران پس از فوت امیرنظام و مرگ 4 فرزندش، خیلی زود و در سال 1238 تنها یک سال پس از مرگ امیرنظام به دلیل ابتلا به بیماری سل جان باخت.
ناصرالدینشاه تا سی سال پس از درگذشت جیران زنده بود و پس از جیران شاه به وصیت او با انیس الدوله که دستپرورده جیران بود ازدواج کرد اما او تا پایان عمر جیران را از یاد نبرد و هرگز لقب جیران و اجازه سکونت در عمارت او را به کسی نداد.
او خود به تنهایی به سکونتگاه سابق جیران میرفت و دائم به پرترهای از جیران که با سیاهقلم کشیده بود، نگاه میکرد. ناصرالدینشاه پس از ترور توسط میرزا رضای کرمانی در حرم شاه عبدالعظیم خود را به آرامگاه جیران رساند و در کنارش جان داد و او را در همان مقبره به خاک سپردند.
حواشی سریال جیران
براساس اتفاق همزمان با تولید «جیران» دو سریال دیگر با تمرکز بر دوران قاجار تولیدشان را آغاز کردند. حامد محمدی سریال «قبله عالم» را برای شبکه نمایش خانگی ساخت که البته رویکردی طنز داشت و به شکل عجیبی با ممیزی و سانسور نمایشش متوقف شد.
در این سریال حامد کمیلی در نقش ناصرالدینشاه، شقایق دهقان در نقش مهد علیا، هادی کاظمی در نقش ظل الدوله و سوگل خلیق در نقش انیس الدوله جلوی دوربین رفته بودند.
اما دیگر سریال شبکه خانگی که دوره ناصری را بستر روایت داستانش قرار داده، شائبههای شباهت سریال حسن فتحی و این سریال را ایجاد کرد. خبر آغاز تولید سریال «آهوی من مارال» در روزهای پایانی اسفند سال گذشته با انتشار عکسی از تست گریم حسن معجونی در نقش ناصرالدین شاه منتشر شد. این مجموعه به کارگردانی مهرداد غفارزاده در ژانر تاریخی- عاشقانه است و از دیگر بازیگران آن میتوان به شبنم مقدمی، علیرضا کمالی، الهام کردا، علیرضا آرا و لیلا بلوکات اشاره کرد. در پی ایجاد برخی شبهات پیرامون شباهت فیلمنامه این سریال با سریال «جیران» تیم حقوقی سریال حسن فتحی توضیحاتی ارائه کرد:
موضوع شباهت فیلمنامه سریال تاریخی جیران با سریالی دیگر، موضوعی ناصحیح است. اگر چه این دو سریال هر دو به برههای از زندگی و زمانه ناصرالدین شاه میپردازند، اما سریال جیران مربوط به شاه جوان است و سریال دیگر مربوط به دوران کهنسالی او. ضمن آنکه نویسندگان سریال جیران تأکید داشتهاند که هیچگونه دخل و تصرفی در وقایع و حوادث مربوط به شخصیتهای واقعی صورت نگیرد تا سریال از حیث شواهد و استنادات تاریخی قابل دفاع باشد.
موضوع بررسی شباهتهای دو فیلمنامه در یک نهاد صنفی، صرفاْ از باب حل و فصل مسالمتآمیز اختلافات در محیطی غیرقضایی بوده است. چنانکه کارشناس محترم پرونده نیز پس از مطالعه فیلمنامه دو سریال، به صورت کتبی و صریح عنوان داشتهاند که هیچگونه شباهتی در آنها وجود ندارد. معاونت سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز پس از بررسی دو فیلمنامه و مطالعه نظریه کارشناسی دال برعدم شباهت، اقدام به صدور پروانه ساخت سریال جیران نموده است.
ممیزیهای ساترا و تأخیر در پخش قسمت اول «جیران»
سریال «جیران» قرار بود ۲۴ دیماه ۱۴۰۰ از شبکه نمایش خانگی منتشر شود، ولی فیلیمو با انتشار بیانیهای اعلام کرد «انتشار سریال جیران حداکثر تا هفته آینده -یک بهمن- به تأخیر افتاده است». طبق این بیانیه دلیل تأخیر، ممیزیهای ساترا (سازمان تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر) عنوان شد:
«۴٨ ساعت قبل از پخش سریال، نامهای خلاف روال و فرایندهای معمول ساترا به فیلیمو ارائه شد که مشتمل بر ملاحظاتی جدید در خصوص ممیزی این سریال نسبت به سریالهای دیگر بود که طبق قواعد اداری و حقوقی این موارد عطف به ماسبق نمیشود و طبیعتا نباید مشمول قسمت یک این سریال میشد.»
فیلیمو در ادامه اعلام کرد اصلاحات ساترا برای قسمت اول این سریال در موعد مقرر اعمال شده است:
«فیلیمو امید داشت تا باتوجهبه موارد مطرح شده و مذاکراتی که تا ١٢ ساعت قبل از زمان انتشار با ساترا داشت، بتواند قسمت اول را در تاریخ و زمان مقرر منتشر کند؛ اما به دليل برخی ملاحظات نهاد ناظر در خصوص ممیزی این سریال، پخش آن حداکثر تا یک هفته به تأخیر افتاد.»
فیلیمو همچنین متعهد شده به حساب آن دسته از کاربرانی که اشتراک خود را در سه روز گذشته تهیه کردهاند، سه روز دیگر اضافه کند.
بعد از پخشنشدن قسمت اول سریال «جیران»، ساترا در بیانیهای پنجبندی دلایلی را برای این اتفاق مطرح کرد.
۱. حمایت از زیستبوم رسانههای آنلاین و توسعه محتوای بومی و ایرانی، همواره راهبرد کلیدی ساترا بوده است. برای نیل به آن نیازمند برنامهریزی دقیق و منسجم در زنجیره ارزشی تولید تا انتشار محتوا و همچنین حمایت از فعالیتهای قانونی هنرمندان هستیم.
۲. سریال «جیران» از اولین تجربههای بخش خصوصی در تولید سریالهای تاریخی عظیم است که میتواند نقش بسزایی در توسعه زیستبوم محتوای بومی و بازاریابی بینالمللی محصولات فرهنگی ایران داشته باشد.
۳. ناظر به این دیدگاه و با توجه به اینکه تولید سریال «جیران» هنوز به اتمام نرسیده است، توصیه راهبردی ساترا با توجه به حساسیتها و پیچیدگیهای محتوایی سریال به رسانه فیلیمو، برنامهریزی دقیق انتشار، انجام هماهنگیها و تعاملات لازم در مسیری مطمئن و پرهیز از اختلال در روند پخش است و این برنامهریزی در تعامل سازنده رسانه و ساترا شکل گرفته است؛ لذا تصمیم ساترا مبنی بر به تأخیر انداختن قسمت اول سریال به رسانه فیلیمو ابلاغ شده است.
۴. همچنین با توجه به ادعاهای مربوط به نقض حقوق مالکیت فکری در سریال «جیران»، با توجه به عدم تمایل شاکی به ادامه رسیدگی توسط ساترا، موضوع تا زمان ثبت درخواست رسیدگی از سوی عوامل تولید سریال «آهوی من مارال» یا ارائه حکم قضایی، در ساترا مسکوت مانده و انتشار یا عدم انتشار سریال «جیران»، ارتباطی با آن ادعا ندارد.
۵. امید است با حل مسائل باقی مانده طی روزهای آینده، امکان پخش سریال مذکور مهیا شود و بر همین اساس پیشنهاد ساترا به رسانه فیلیمو این است که اقداماتی را در جهت احقاق حقوق کاربرانی که اقدام به خرید اشتراک کردهاند به انجام رساند.
عکسهای بازیگران سریال جیران حسن فتحی

درباره ی ناصرالدین شاه قاجار بیشتر بدانید
ناصرالدین میرزا، در ۲۵ تیر ۱۲۱۰ در نزدیکی آذربایجان به دنیا آمد. پدرش «محمدشاه» و مادرش «جهان خانم» معروف به «مهد علیا» بودند.

ناصرالدین شاه بعد از پادشاهی، به «قبله عالم»، «سلطان صاحبقران»، «ظلالله»، «شاهبابا» و بعد از کشتهشدن به شاه شهید معروف شد. ناصرالدین شاه با نیم قرن سلطنت بعد از شاپور دوم ساسانی و تهماسب اول صفوی طولانیترین دوره پادشاهی را در ایران داشته است و به همین دلیل بر خود لقب صاحبقران گذاشت. او در سال ۱۲۷۵ شمسی در آستانه پنجاهمین سال پادشاهیاش و بر مزار همسر و سوگلی محبوبش، جیران، به ضرب گلوله ترور شد.



مریلا زارعی از بازیگران سریال جیران در نقش مهدعلیا مادر ناصرالدین شاه
مریلا زارعی از بازیگران زن سریال جیران در دومین حضور در نمایش خانگی در نقش مادر ناصرالدین شاه جلوی دوربین جدیدترین ساخته حسن فتحی رفته است. زارعی پیش از این تجربه بازی در سریال مانکن را در نمایش خانگی داشته است. او همچنین در فیلم سینمایی کیفر با حسن فتحی همکاری داشته.
مهدعلیا که در ۱۶ سالگی به عقد محمدشاه قاجار درآمد، از او صاحب دو فرزند شد؛ یکی ناصرالدین شاه و دیگری ملک زاده خانم ملقب به عزه الدوله. زندگی پرفرازونشیب مهدعلیا نشان میدهد او زنی متفاوت بوده است؛ هوشمند، کاردان، باسواد و در نقاشی و گلدوزی متبحر؛ او به زبان عربی تسلط داشت و با نظم و نثر فارسی آشنا بود. جهان خانم، چون به چند عنوان آراسته بود، او را مهد علیا میخواندند.

مهدعلیا پس از مرگ محمدشاه زمام امور را به کمک سفیر انگلستان بدست میگیرد و پایتخت را به مدت ۴۵ روز تا زمان تاجگذاری ناصرالدین شاه آرام نگه میدارد. زنی قدرتطلب و بیپروا که برای رسیدن به هدف خود (تثبیت خاندان قاجار و سلطنت پسرش) با هیچ کسی رودربایستی نداشت. با دسیسههای «مهدعلیا» و همدستانش، شاه قاجار به یکی از ننگینترین کارهای پادشاهیاش، یعنی صدور فرمان قتل «امیر کبیر» وادار میشود.

امیر جعفری از بازیگران سریال جیران در نقش میرزا آقاخان نوری صدراعظم شاه
امیر جعفری از بازیگران سریال جیران بعد از چند تجربه موفق با حسن فتحی در سریال میوه ممنوعه و فیلمهای پستچی سه بار در نمیزند و کیفر این بار در سریال تاریخی جیران ایفاگر نقش متفاوتی خواهد بود. جعفری با بازی در نقش میرزا آقاخان نوری روایتگر فعالیتهای صدراعظم شاه ناصری است.

آنطور که در تاریخ آمده است جیران، ناصرالدین شاه را با تحبیب و صدراعظمش را با ترعیب با خود همراه کرد تا پسرش را، ولی عهد کند. کنت گوبینو که در آن زمان عهدهدار امور سفارت فرانسه در ایران بود، در نامهای به دولت خود در اینباره نوشته است:
«چنین به نظر میرسد مادر امیر نظام، سوگولی شاه، هر دم فرصت به دست آورده از صدر اعظم پیش شاه بد میگفته است و خاطر شاه را نسبت به کارهای او مشوب میساخته است؛ چنانکه سرانجام یک روز ناصرالدینشاه صدراعظم را احضار کرده و گفته بود مادر امیر نظام از رفتار شما راضی نیست. به شما مهلت میدهم که در اندک مدتی رضایت خاطر او را به دست آورید.» (منبع: «سه سال در آسیا». عبدالرضا هوشنگ مهدوی)
میرزا آقاخان هم بعد از این تذکر برای اینکه در مقام وزرات بماند، باید رضایت خاطر جیران را به دست آورد. او در باغ خودش مهمانی باشکوهی ترتیب میدهد و به او قول میدهد که تمام تلاشش را برای ولایتعهدی امیر نظام انجام دهد. اما اقدام حمایتی صدراعظم باعث شد مهد علیا، مادرشاه، با او دشمن شود.

غزل شاکری از بازیگران سریال جیران در نقش ملک زاده خواهر ناصرالدین شاه و همسر امیرکبیر


مهدی پاکدل از بازیگران سریال جیران در نقش سلمان ملازم شاه
مهدی پاکدل از بازیگران سریال جیران بعد از تجربهای موفق در نمایش خانگی با سریال همگناه، اینبار ایفاگر نقشی متفاوت در سریال جیران شده است. پاکدل پیش از این نیز تجربه بازی در فیلم تاریخی-مذهبی محمد رسولالله را داشته و این بار مقابل دوربین سریالی تاریخی-عاشقانه مربوط به عصر قاجار رفته است و نقش سلمان را بازی میکند که یکی از نزدیکترین افراد به ناصرالدین شاه است.

رعنا آزادیور از بازیگران سریال جیران در نقش تاج الدوله



امیرحسین فتحی از بازیگران سریال جیران در نقش سیاوش


ستایش دهقان از بازیگران سریال جیران در نقش گلنسا خواهر جیران
ستایش دهقان از بازیگران سریال جیران در نقش گلنسا است. گلنسا همیشه در کنار جیران است، او رازدار عشق و عاشقی خواهر بوده و برای راضی کردن خواهرش به وصال شاه به دربار راه می یابد. گلنسا برای راضی کردن خواهر نامه ی پدرش را برای او می برد اما در راه سلمان (مهدی پاکدل) نامه را از او می گیرد و او مجبور می شود راز خواهرش را در مقابل سلمان بیک فاش کند. جیران هم برای نجات جان سیاوش راضی به ازدواج با شاه می شود.

هومن برقنورد از بازیگران سریال جیران در نقش شازده بصیر

ستاره پسیانی از بازیگران سریال جیران در نقش نقره
ستاره پسیانی از بازیگران سریال جیران بعد از بازی در ۳ سریال شوخی کردم، کرگدن و نهنگ آبی در چهارمین تجربه حضور در نمایش خانگی مقابل دوربین جیران رفته است. پسیانی از بازیگران سریال جیران حضور در عرصه بازیگری را با بازی در عرصه تئاتر آغاز کرد و در طول سالها فعالیت در این عرصه با کارگردانهای مطرحی همچون عباس کیارستمی، رضا درمیشیان، مانی حقیقی، رامبد جوان و منیژه حکمت همکاری کرده است. او همچنین در سی و نهمین جشنواره فیلم فجر برای بازی در فیلم یدو دیپلم افتخار بهترین بازیگر نقش اول زن را دریافت کرده است.

بهناز نازی از بازیگران سریال جیران در نقش ننه آشوب
یکی از کاراکترهای خاص و مورد توجه قرار گرفته ی این روزهای سریال جیران، ننه آشوب، جادوگر پلیدی است که با گریمی حرفه ای او را در این مجموعه جدید نمایش خانگی می بینید.بهناز نازی از بازیگران سریال جیران در نقش ننه آشوب در این سریال هنرنمایی کرده است.







چطور سرنوشت مولانا و جیران به هم گره خورد؟
از زمانیکه پروژه نیمه کاره رها شد، نزدیک به یک سال و نیم میگذرد و در این مدت باوجود درخواستها و پیگیریهای متعدد و جلسات مکرر و حتی بازتابهای رسانهای قدمی برای تکمیل فیلم برداشته نشد و احتمالا مشغلهها، اجازهی چنین کاری نمیداد!
«چرا وقتی طرف ترک در واکنش به اعتراض چند ماه قبل من در اقدام به تدوین خودسرانه عنوان کرد: «این ده ماه کجا بودید؟» شما اعلام نکردید که از یک هفته بعد از اقدام به تعطیلی موقت تولید به دلیل مشکل مالی آن هم در حالی که پنج یا شش سکانس مهم فیلم فیلمبرداری نشده بود تا همین هفتههای اخیر یعنی چیزی حدود یکسال و نیم بنده در تماس با شما به عنوان تهیه کننده فیلم، به طور مستمر پیگیر سرنوشت کار بودم که خوشبختانه اسناد آن هم موجود است.»
تمام ناصرالدینشاههای سینما و تلویزیون، قبل از بهرام رادان
«.. به جرأت میتوانم بهتون بگویم که حسّ من، ریتم من و ضرباهنگ کارهای من برای زندگی دوره قاجار خیلی مناسبتر است تا زندگی امروز! یعنی من اگر یک قصه یا فضایی مربوط به زندگی در دوره قاجار باشد، خیلی به هرحال با آ «نزدیکی بیشتری احساس میکنم شاید یکی از دلایلش این باشد که بعد از قاجاریه واقعاً یک مقداری هویت ملی ما به جبر، و نه بهصورت یک جریان عادی و طبیعی تغییر کرد»


ایرج راد، بازیگر نقش ناصرالدینشاه در این مجموعه، درباره بازیاش گفته است:
«من قبل از اینکه با این پروژه قرارداد ببندم قرار بود در کار دیگری بازی کنم، حتی تست گریم هم انجام داده بودم. تا اینکه آقای نیکپور پیشنهاد بازی در سریال «امیرکبیر» را داد و من به او گفتم با آقای تقوایی قرارداد بستم تا در میرزا کوچک خان نقش اسماعیل را بازی کنم. بعد از صحبتی که با آقای نیکپور داشتم او گفت نقش اسماعیل برای مردم زیاد شناختهشده نیست، حتی چهرهام به لحاظ گریم به مجموعه «امیرکبیر» نزدیکتر است. تا اینکه من پیشنهاد دادم جلسهای با آقای تقوایی داشته باشیم تا بتوانیم این مشکل را حل کنیم.
در این جلسه آقای تقوایی محبت کرد و پذیرفت تا من در مجموعه «امیرکبیر» بازی کنم. بعد از تست گریم و تست لباس متوجه شدم چقدر به نقشم در مجموعه «امیرکبیر» نزدیک شدم. در این پروژه سعی کردم فراز و نشیبهای نقش ناصرالدین شاه را لمس کنم. کاملاً با نقش دست و پنجه نرم میکردم. البته برای ایفای نقش در «امیرکبیر» دچار ترس شده بودم، چرا که قبلا استادم مشایخی در کار حاتمی این نقش را بازی کرده بود.



لیست بازیگران سریال جیران
بازیگر | نقش |
---|---|
بهرام رادان | ناصرالدینشاه |
پریناز ایزدیار | جیران |
امیرحسین فتحی | سیاوش |
مهدی پاکدل | سلمانخان |
ستاره پسیانی | نقره |
غزل شاکری | ملکزاده |
سمیرا حسنپور | گلین |
مهدی کوشکی | الیاس |
مرتضی اسماعیل کاشی | خواجه روشن |
فاطمه مسعودیفر | سارای گرجی |
الهام نامی | شکوهالسلطنه |
نهال دشتی | ستاره |
کتانه افشارینژاد | خدیجه چهریقی |
بهناز نازی | ننه آشوب |
امیر جعفری | میرزا آقاخان نوری |
رؤیا تیموریان | کفایتخاتون |
هومن برقنورد | شازده بصیر |
رعنا آزادیور | تاجالدوله |
مریلا زارعی | مهد علیا |
غلامرضا نیکخواه | عزیز آغا |
محمد شیری | خواجهباشی |
سیاوش چراغیپور | کوچولخان |
حمیدرضا نعیمی | محمدعلیخان تجریشی |
سینا رازانی | اسدالله |
امیر کربلاییزاده | فرضی فضول |
بهنام شرفی | میرزا کاظم نظامالملک |
رضا جهانی | علیخان حاجبالدوله |
نسرین نکیسا | مادر جیران |
پاشا جمالی | شمشاد |
اشکان هورسان | بهادر |
ستایش دهقان | گلنسا |
حسن مؤذنی | خواجه گلشن |
محمدهادی قمشی بزرگ | منجمباشی |
بهزاد داوری | عزیزخان مکری |
وحید رزاقی مقدم | رحمت |
پرویز بزرگی | کدخدای کوهسار |
نوید گودرزی | نایبِ سلمان |
فرشید صمدیپور | محمودخان کلانتر |
علی آشمند | خواجه قنبر |
رهام تدریسی | پهلوان اسفندیار |
محمدعلی مژدهی | خواجه اقبال |
محسن نقیبیان | میکدهچی |
کامبیز امینی | خواجه مبارک |
راستین عزیزپور | عباس میرزا ملکآرا |
ایلیا نصراللهی | ساموئل |
عباس توفیقی | خواجه دولت |
عاطفه غلامپور | پروین |
هوشنگ قنواتیزاده | دبیر مهام خارجه |
شهنوش شهباززاده | زن کدخدا |
آرش کلهر | خواجهٔ ملکزاده |
حسن علیرضایی | سرپرست هنروران اصفهان |
بیتا علیرضایی | |
بازیگران خردسال | |
ملودی حمدگذار | |
یاسمین یداللهزاده | |
رهام بذلی | |
رادین رضایی | |
کیان علیپناه | |
آیان یاربیگی |
عکسهای پشت صحنه سریال جیران
همیشه پشت صحنه سریالها و فیلمها از جذابترین بخشهای یک اثر است؛ برای همین عکس های پشت صحنه سریال جیران را اینجا مشاهده میکنید که توسط تیم تولید سریال در اختیار فیلیموشات قرار گرفته و عکاس آن هم نازلی هروی است. امیدواریم به زودی شاهد فیلم پشت صحنه سریال هم باشیم!
صفحه ی رسمی اینستاگرام سریال جیران
صفحه ی رسمی اینستاگرام سریال جیران از صفحات فعال در اینستاگرام بوده و تا به امروز 396 پست به اشتراک گذاشته که بررسی اینستاگرامش، در واقع مروری است بر سریال جیران و سکانس های دیدنی آن و بازیگران سریال جیران.آدرس اینستاگرام صفحه رسمی سریال جیران @jeyranseries_official میباشد و بیش از 98هزار دنبال کننده دارد.